
Lesmethodes
1ste leerjaar : VEILIG LEREN LEZEN
Veilig leren lezen is een flexibele methode die helemaal kan afgestemd worden op de behoeften van de leerlingen. Het aanleren van de elementaire leeshandeling staat centraal. Kinderen leren om geschreven, klankzuivere, eenlettergrepige woorden te ontsleutelen door de letters achtereenvolgens te verklanken en samen te voegen tot een woord. Deze elementaire leerhandeling is een tussenstap naar het ” echte lezen “.
De methode besteedt zowel aandacht aan technisch lezen als aan begrijpend lezen, spreken, luisteren, creatief stellen, leesbeleving, spelling en taalbeschouwing
Heldere opbouw:
Binnen een les zijn er 4 fasen te onderscheiden :
– introductie
– instructie
– inoefening
– verwerking
De leerstof is verdeeld in 12 overzichtelijke kernen.
Structuurwoorden :
Bij het aanleren van de elementaire leesbehandeling spelen de structuurwoorden (maan, roos, vis, sok, …) een belangrijke rol. De woorden helpen de kinderen om de structuur van ons schrijfsysteem te ontdekken.
2de tot 4de leerjaar: Taalkanjers
5de en 6de leerjaar: Talent
Wereldkanjers
Binnen verkeersopvoeding worden onze leerlingen bewust gemaakt van een gezonde verkeersattitude, zowel in theorie als in de praktijk. Ons doel is een ‘verkeersactieve school’ te zijn, wat betekent dat de leerlingen zich veilig van en naar school moeten kunnen begeven, doordat ze de verkeersregels kennen en kunnen toepassen en zichzelf zichtbaar weten te maken.
Leerlingen dienen heel wat leerstof te verwerken. Gedurende hun lagere schoolloopbaan willen we hen helpen te ontdekken welke hun sterke kanten zijn en op welke wijze ze hiervan gebruik kunnen maken om zo efficiënt mogelijk te leren.
Niet iedereen leert op dezelfde manier, maar vooraleer dieper op hun persoonlijke leerstijl in te gaan, laten we hen kennismaken en ervaringen opdoen met verschillende verwerkingsstrategieën. In een aantal met dit doel ontworpen lessen laten we hen jaar na jaar ervaren dat “actief zijn” bij het inprenten van leerstof zorgt dat de aandacht gemakkelijker bij de leeractiviteit blijft.
Verder proberen we hen te overtuigen van het feit dat “begrijpen” en “ordenen” van informatie vooraf moeten gaan aan het interpreteren van die informatie. Leerlingen worden m.b.t. het verwerken van leerstof uitgenodigd om “mind maps” te maken, naast overzichtstabellen, onthoudlijsten, samenvattingen, schema’s, enzovoort.Besproken wordt welke verwerkingsstrategie het meest aangewezen is bij welke leerstof.
Vervolgens worden naast verwerkingsstrategieën verschillende geheugenstrategieën onder de loep genomen en ingeoefend. Op deze manier leren leerlingen hun lessen en grotere leerstofhoeveelheden studeren.
HOOGBEGAAFDEN IN ONZE SCHOOL: EEN DEEL VAN ONZE ZORG
Bij het benaderen en bespreken van hoogbegaafden hoor je vaak: die komen er wel met hun intelligentie …, maar toch zijn het vaak ook zorgenkinderen. Vandaar dat wij vinden dat zij evenveel recht hebben op extra zorg als kinderen met leerstoornissen en kinderen met leerproblemen. Zeker als je dan ook verneemt van een gerenommeerd persoon als Prof. Dr. Tessa Kieboom dat meer dan de helft van de hoogbegaafden nooit een diploma haalt, zijn er zeker redenen genoeg om die extra hulp te voorzien.
Zij hebben hun talenten, wij moeten hen leren die talenten te ontplooien.
We proberen er als team dan ook garant voor te staan dat de leerlingen voldoende UITDAGINGEN krijgen zowel klasintern als klasextern.
KLASEXTERN wordt er een kangoeroeklas voorzien vanaf het tweede leerjaar.
Selectie van de leerlingen gebeurt uiteraard op basis van het IQ. Wanneer er een vermoeden is van een hoge intelligentie, zal er, in overleg met de ouders, een IQ-bepaling gebeuren door het CLB.
We nemen als grenswaarde een IQ van 130. Leerlingen met een hoger IQ zijn kandidaten voor de kangoeroeklas.
Samenzijn met andere hoogbegaafden is belangrijk voor hun ontwikkeling. Door samen te praten, te filosoferen, te werken etc. leren ze hun gedachten ongeremd onder woorden te brengen zonder de sociale druk te voelen van de klasgroep. De kangoeroeklas moet een ontmoetingsplaats zijn voor gelijkgestemden, ook al is het werk in de klas nog niet volledig klaar.
Indien er echter naast de hoogbegaafdheid sprake is van andere (leer)problemen, volgt er eerst een overleg met ouders, CLB en leerkracht vooraleer de kangoeroeklas opgestart wordt.
We veronderstellen uiteraard ENGAGEMENT van de leerling, want taken van de kangoeroeklas horen afgewerkt te worden. Vandaar dat wij een “contract” met onze kangoeroeleerlingen aangaan waarin we een aantal zaken afspreken. Er is een inspanningsplicht: uitgewerkte projecten worden voorgesteld aan de klasgroep via spreekbeurten, tentoonstellingen, publicatie in het Spreeuwtje en dergelijke.
Er volgen dan ook op regelmatige basis evaluaties d.m.v. rapportjes.
De kangoeroeklas loopt van oktober tot einde mei (voor het tweede leerjaar vanaf november). Alle leerjaren krijgen twee lestijden kangoeroeklas behalve het zesde leerjaar; zij hebben één lestijd kangoeroeklas.
Er wordt gewerkt rond projecten, liefst aangebracht door de leerlingen zelf, rond actualiteit, er is de kangoeroewedstrijd, we bezoeken tentoonstellingen, …
We werken met specifiek materiaal zoals Bolleboos, Vooruit, enz…
KLASINTERN probeert de leerkracht zoveel mogelijk te individualiseren.
Zo kan men bij hoogbegaafden meestal de instructie overslaan en hen onmiddellijk aan de opdrachten laten beginnen. De makkelijke oefeningen laat men links liggen en het aantal oefeningen beperken gaat de verveling tegen.
Voorts zijn er ook de extra verdiepingstaken zoals Somplex en de Plus- of Taaltaken. Die zijn speciaal ontwikkeld voor hoogbegaafde leerlingen. Andere opdrachten geven of ICT inschakelen kan natuurlijk ook altijd.
Wij hopen dat deze uitdagingen voldoende zijn voor onze leerlingen, maar vooral dat de leerlingen zich goed voelen en zich gewaardeerd voelen in hun eigenheid.
BSGO De Spreeuwen
Battelsesteenweg 2592800 Mechelen
Telefoon: 015 27 29 86
e-mail: info@despreeuwen.be